Exploratorium | stok

Exploratorium

Exploratorium

San Francisco, CA
stok-logo-small

Case Study
GENERAL INFO

SIZE
225,000 square feet

USE TYPE
Museum

ORIGINALLY BUILT
2010

OCCUPIED
2013

GREEN BUILDING STANDARD
LEED New Construction, v2009

CERTIFICATION LEVEL
Platinum

STOK SERVICES PROVIDED
  • LEED New Construction Consulting
NARRATIVE

The Exploratorium is the new home for the internationally acclaimed museum of science and perception. Situated midway between Ferry Plaza and Fisherman’s Wharf, it has brought life to a dormant stretch of the San Francisco waterfront.

Designed to be net zero electricone of the few museums in the country achieving this target—it utilizes the original pier building’s natural lighting and the water of the bay for heating and cooling.

Visitors will experience the full length of the 800 foot building, within which freestanding pavilions create discrete exhibition spaces. An outdoor exhibit area will give visitors the opportunity to interact with the bay to extend the exhibit concepts out into the environment beyond the site.

The new project contains museum exhibits, a shop were the exhibits are designed and made, classrooms, offices, a store, a theater, and cafes.

IMPACTS

ANNUAL ENERGY SAVINGS
5,200 MMBtu

PERCENT BELOW ENERGY CODE
80% below ASHRAE 90.1-2007

ANNUAL COST SAVINGS
$390,000

ANNUAL EMISSIONS PREVENTED
1,100 MTCO2e

LANDFILL WASTE DIVERTED
12,100 tons

PERCENT BELOW WATER CODE
50%

ANNUAL WATER SAVINGS
553,000 gal

PHOTOS